joi, 10 mai 2012

Cinematografia din Republica Moldova

      Arta cinematografică este una dintre cele mai tinere din constelaţia artelor tradiţionale. În anul 2010 ea a împlinit abia 115 ani, pe cînd omenirea cunoaşte muzica, spre exemplu, de secole, ba chiar de milenii.


voceabasarabiei.net

      Cinematografia este nu numai o simplă artă, e foarte complexă, include folosirea mai multor arte luate la un loc. Fără mijloace tehnice moderne ea nu poate exista şi nici să se dezvolte ca artă specifică. Au trebuit să treacă sute de ani, pînă cînd au fost descoperite asemenea mijloace tehnice ca electricitatea, optica, chimia (pelicula) şi un aparat ce poate să înregistreze imaginea în mişcare, ca apoi să o reproducă pentru masele largi de spectatori.






torrentsmd.com
    
Arta filmului ocupă în rînd cu alte arte tradiţionale un loc de cinste la masa artelor.
      Cinematografia din Moldva cunoaşte o dezvoltare avansată de peste un deceniu şi jumătate. Din anul  1960 pînă în prezent pe piaţa cinematografica din Moldova au apărut peste 150 de filme. S-au filmat filme documentare, istorice, cemedii ş.a. 
      Producătorii , în filmele lor, încearcă prin intermediul diferitor mijloace să oglindească cele mai actuale probleme ale vieţii cotidiene ale republicii. 




      Mai jos am postat un video cu filme care au avut un succes foarte mare în cinemateca Republicii Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu